Front-End Developer Nedir?

06:45 emrahakin 0 Comments


Ülkemizde ayrımı net olarak yapılamayan ve sürekli back-end teknolojileri ile birlikte anılan ama aslında tamamen ayrı bir yeterliliktir Front-End Developer.
İş verenin ve proje yönetimindeki insanların azlasıyla karıştırdıkları hatta yazılımcıya en azla müdehale ettikleri alandır. Çünkü iş verenin gördüğü ve üzerinde yorum yapabileceği tek alandır Front-End. Arayüzdür, tasarıdır, projenin son kullanıcı ile tanıştığı kısımdır.

Front-end developer' ın tanımını yapmak gerekirse, kullanıcının etkileşime girdiği arayüzü (client-side), HTML, CSS ve JS teknolojilerini kullanarak geliştiren ve back-end developer' ın arka planda yaptığı yazılımı bu teknolojileri kullanarak ön yüze taşıyan kişilere Front-End Developer denir.


Front-end Web Developer – Client-side Developer yani kullanıcı tarafının geliştiricisi.
CSS Developer – CSS/HTML Developer olarakda görülebilir.
Front-end JavaScript Developer – Server-side harici tüm JSlerin yazılması işlerine bakan geliştirici
Front-end Software Developer – Software Developmentta front-end kısmı ile ilgilenen geliştirici.
Front-end JavaScript Application Developer – JS uygulamaları geliştiren geliştirici
Web/Front-end user Interface Developer – UI/UX Developer olarak da karşılaşılabilir.
Mobile/Tablet Front-end Developer – Bizde ayrımı olmaya başlayan alan. Mobil alandaki geliştirmeleri yapan geliştirici.
Front-end SEO Expert – SEO alanında uzmanlaşmış geliştirici.
Front-end Accessibility Expert – Ulaşılabilirlik, kullanılabilirlik ve kolay/hızlı kullanım alanlarında uzmanlaşmış kişi.
Front-end Testing/QA – Front-end testleri, browser kullanılabilirlikleri gibi konularda uzmanlaşmış geliştirici.


Aslında ülkemizde böyle bir kavram henüz yok. Tam tersine front-end developer denen kişiden bunların toplamından daha fazlası hatta çoğu zaman kendi işinden çok daha fazlası isteniyor. Mesela bir iş görüşmesinde sizden HTML,CSS,JS gibi arayüz yazılımlarının yanında, sizden C#,MVC,Python gibi back-end yazılımlarada hakim olmanız hatta database modelleyebiliyor ve hatta algoritmayı da çıkarabiliyor olmanız isteniyor ki bu durum ülkemizde yazılım sektörünün henüz tam anlamıyla oturmadığının bir kanıtı niteliğindedir. 

Bu durum umarım ülkemizde kısa sürede değişir ve ront-end ile back-end developer birbirinden tam olarak ayrılarak daha verimli ve kalieli işler otaya çıkmaya başlar.

0 yorum: